Klatrestativ, Parkour eller anden bevægelse, børns motorik skal udfordres
I mit virke som stuntman har jeg alt for ofte været hyret ind til et undervisnings job på en skole eller andet. Netop for at give børnene en god oplevelse og sikre en ny tilgang til indlæring og bevægelse. Desværre har jeg ofte oplevet at største delen af alle børn, i stort set alle aldre slet ikke har den kropslige fornemmelse, som jeg selv husker fra da jeg var yngre.
Træning og bevægelse begrænser sig ofte til fodbold, fangeleg, høvdingebold eller lign. Det er slet ikke skidt med boldspil eller fangeleg, hvor gribe, afstands bedømmelse, kondition og bevægelse alle er i spil. Det ville dog være langt bedre, om man ikke altid lavede det samme og i stedet fik det kombineret med andre, til tider mere motoriske trænings redskaber eller øvelser, hvor flere elementer kunne inkluderes.
Motorisk udvikling for børn er vigtigt. Det er med til at forbedre deres indlærings evne, det er med til at udvikle deres hjerne. Det sikre nogle sunde vaner som på sigt er med til at skabe et fundament og grundlag for at man som ældre, har nogle vaner man holder fast ved. Det sikre samtidig, at man er mindre udsat i forhold til overvægt, mindre selvværd og andre livsstils-sygdomme som de fleste helst undgår.
Er du i tvivl om hvordan du får startet med at sikre det sunde liv for dit barn? Her gennemgår vi her et par muligheder som alle har forskellige elementer der kan være med til at skabe et mere komplekst trænings -og læringsmiljø for dit barn. Vi vil lave en kort gennemgang af følgende områder.
- Parkour
- Naturlig træning
- Klatring – Bouldering
- Klatrestativ – Legetårn
- Trampolin
- Koordination & bevægelse
PARKOUR
Heldigvis er flere begyndt at have øje for Parkour som i dag spreder sig med hastige skridt. Parkour har store udviklingsmuligheder hos den enkelte, hvor vi taler balance, styrke, bevægelse, koordination og kreativitet alle egenskaber. Parkour er med til at udvikle det hele menneske om du er voksen eller ung.
Parkour har i de seneste år udviklet sig meget, og i dag fungere det som en sportsgren på lige fod med mange andre, hvor man har hold træning, konkurrencer og andet. Parkour gik fra at være næsten ukendt, til at blive hipt, da man første gang så det i den berømte Parkour jagt i James Bond filmen, ”Casino Royale” fra 2006. Se jagten lige her .
Parkour er kort fortalt, evnen til at bevæge sig gennem det omkring liggende miljø med brug af alle de ”effekter” som man kan komme i kontakt med. Det kunne være en trappe, et gelænder, et hegn, forskellige plateauer eller lign. Du bruger hele kroppen, og overtid, vil du udvikle balance, styrke, smidighed, koordination og din kreative sans for hurtigt at kunne sikre den rette løsning.
De bedste udvikler tillige akrobatiske evner, som strækker sig fra små fine finesser, til baglæns saltoer eller anden ”hiv og sving” i dertil udviklede gymnastiske barre eller stativer. Mange benytter offentlige pladser til at udfordre sig selv og andre opsætter et parkourstativ eller klatrestativ til haven.
NATURLIG TRÆNING
Kært barn har mange navne! Naturlig træning har fået mere opmærksomhed gennem de sidste par år og i dag kan det være svært at definere meget skarpt, hvad naturlig træning indeholder. Der kan være mange forskellige meninger, holdninger og samtidig favner naturlig træning meget bredt.
Som udgangspunkt sker naturlig træning udenfor og i naturen. Det kan være alt fra almindelig styrketræning, hvor man inddrager naturens elementer i træningen. Det kunne være ved at løfte træstubbe, flytte bjælker, bruge en gren som pull up bar eller lign. Det kan bruges til træning, hvor man klatre i træer og bevæger sig gennem skoven som en anden abe. Det kan indeholde mange elementer med balance, og på mange måder minder det om Parkour med lidt flere naturlige elementer, uden man rigtig kan skille de to ting helt ad.
Naturlig træning kan også foregå på mange af de opsatte trænings-områder man i dag finder i skoven, eller på andre åbne fælles arealer, hvor man har valgt at give befolkningen muligheden for at bevæge sig. Du kan her læse mere omkring natur fitness og se hvor du finder naturlegepladser eller andre muligheder for træning i naturen, som yderligere en mulighed til at udfordre dit barns motorik.
KLATRING
Har været kendt og benyttet i mange, mange år. Det har som mange andre udendørs sports aktiviteter med fokus på kropslig bevægelse og kreative islæt, set en stor vækst og interesse de seneste år. Klatring kommer i flere varianter og muligheder, men de mest kendte er klatring med torv og topsikring, og så den lidt nyere version som man kalder Bouldering. Bouldring er klatring uden sikring og hvor der ligger måtter som underlag. Her kravler man op, så man kan hoppe ned fra toppen. Der er normalt en begrænset højde på ca. 4 meter i Bouldering, for at sikre man ikke kommer til skade. Når man derimod klatre med torv og topsikring kan man komme meget højt op. For begge løsninger gælder, at man kan have baner som ligger udenfor eller baner som ligger indenfor.
Alle kan klatre men, som alt andet kræver det øvelse hvis man skal blive god. Det stiller store krav til styrke, i selv de mindste muskler hvor mange f.eks. fokusere på træning af musklerne i fingre, hænder og underarme, som benyttes i stor grad når man klatrer. Samtidig stiller det krav til, at du kan tænke klart, holde hovedet koldt og være kreativ. Du skal finde de rigtige løsninger når balancen skal holdes, og man skal sikre man ikke ryger ned. Du skal kunne nå næste punkt med hånden, mens man kun har et par millimeter at stå på med foden, og hvor finder man lige det bedste næste skridt! Med en simpel søgning på nettet, finder du meget mere viden og materiale om det at klatre.
KLATRESTATIV & FITNESSSTATIV
Flere og flere har fokus på at kunne træne hjemme med eller uden børn, og samtidig sikre underholdning og udfordringer for hele familien. Er det muligt? Og kan man finde øvelser der både kan udfordre og sikre en god motorik? Mange småbørnsfamilier starter med et legehus eller legetårn, hvor de mindste kan udfordres på taktile sanser som er et yderst vigtigt skridt i deres udvikling.
Derfra skiftes legehuset for mange ud med enten et legetårn eller en trampolin, hvor begge har hver deres muligheder og udfordringer. Begge brugt rigtigt, kan kræve både styrke, koordination og balance, som alle er fantastiske egenskaber til dit barns motoriske udvikling. Der findes også løsninger, hvor hele familien, fra de mindste, til noget større, og tilmed som voksen ville kunne deltage i. Det være sig alt lige fra træning, leg, klatring eller Parkour, hvor det hele kan kombineres i en og samme løsning.
For nogen vil det være et fitnessstativ, og for andre vil det være et klatrestativ. I mange tilfælde vil sådan et stativ være speciel bygget til formålet. Det vil ofte være bygget af materialer, som kan holde til stor vægt, meget slid og selvfølgelig skal det kunne holde til at stå uden for i haven i mange år i alt slags vejr. Har man først fået opsat et klatrestativ, og bruger man sin fantasi og kreativitet godt, vil man kunne udfordre hele familien med øvelser til både styrke, balance, koordination eller mere avanceret klatring og akrobatiske øvelser som Parkour.
Har du brug for at finde det rette klatrestativ eller fitnessstativ, kan du finde forskellige løsninger lige her.
TRAMPOLIN
De fleste kender selvfølgelig trampolinen som mange børnefamilier med hus har stående.
Der er ingen tvivl om at trampolinen er et af de bedre redskaber til at holde motorikken udfordret. At hoppe i trampolin kræver styrke, udholdenhed, balance og kombineret med de rette øvelser, kræver det også både koordination og mod. Trampolinen er kommet for at blive. I dag ser man langt flere børn kunne lave en salto på en trampolin end for 20 år siden og det er helt sikkert et sundt tegn og dejligt når så mange børn finder vejen til netop trampolinen.
Der findes mange forskellige lege som børnene selv har udviklet på trampolinerne. Det bevidner om hvordan kreativiteten bliver sat på spild, når man først har de rette omgivelser. I dag er der flere som er fortalere for at man benytter det man kalder en minitrampolin, selv som voksen, til et afbræk i hverdagen eller for at give tankerne frit spil, og sikre den fortsatte udvikling og koncentration på arbejdet. Du kan se en af de bedste minitrampoliner lige her. Samme sted finder du også et hav af gode videoer til øvelser på en minitrampolin.
KOORDINATION OG BEVÆGELSE
Koordination og bevægelse kan findes i mange forskellige varianter. Man skal selvfølgelig finde den sport eller de øvelser som man selv syntes giver mening og samtidig udfordre både fysisk og mentalt. For mange kan det være en udfordring selv at komme op med øvelser eller finde de rette løsninger på nettet. Meget af det tidligere nævnte vil dermed være en oplagt mulighed for mange.
Har du lyst til at prøve noget helt andet kunne det være dans. Ja, dans. I dansens verden bevæger du hele kroppen og sikre kontakt til det meste af kroppen, på en god og sund måde. Du udfordrer dig selv fysisk, da det kan kræve god kondi og samtidig, vil der være et meget sundt element i at kunne opbygge en dans eller nogle trin der skal huskes, altså en form for koreografi. Det vil være med til at udfordre dine kognitive egenskaber, og holde selv hjernen ved lige. Samtidig har dansen det plus, at de fleste både børn og voksne godt kan lide at slå sig løs til musik, når de først lige får overvundet de første pinlige skridt.
Så umiddelbart er der rigtig mange muligheder, for at vi fortsat kan holde os selv ved lige både fysisk og mentalt, det kræver bare man gør det. Det handler om at få skabt nogle sunde vaner, som man har lyst til at holde fast i. God fornøjelse med træningen.